пробен

пробен
прил. - опитен, експериментален, примерен, за изпробване, за проба, за проверка, изпитателен

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • пробен камък — словосъч. критерий, мерило, стандарт …   Български синонимен речник

  • Архиепархия Шамбери — Архиепархия Шамбери, Сен Жан де Морьена и Тарантеза лат. Archidioecesis Camberiensis, Maurianensis et Tarantasiensis фр. Archidiocèse de Chambéry, Maurienne et Tarentaise …   Википедия

  • аудиција — (лат auditio) 1. пробен настап во театар пред членовите на управата на кој артистот или пејачот ги покажува своите способности пред Јавниот настап, 2. испитување на музичките или гласовните способности на кандидатите при натпревар за некое место… …   Macedonian dictionary

  • базанит — (грч basanos пробен камен) мин многу тврд црн камен, старите Египќани го употребувале за изработка на статуи …   Macedonian dictionary

  • балон — (фр ballon) 1. тркалезно шупливо тело од различен материал кое, наполнето со гас полесен од воздухот, се дига во воздух, аеростат, 2. пробен балон а) мала воздушна топка за испитување на насоката на ветрот, б) фиг новинарска статија или радиовест …   Macedonian dictionary

  • мостра — (гер. Muster) 1. примерок, пример, предмет што служи за углед 2. проба, пробен примерок 3. ирон. човек што не може да служи за углед …   Macedonian dictionary

  • провизорен — (лат. provisorius) 1. претходен, определен колку за нужда 2. привремен, пробен, помошен …   Macedonian dictionary

  • експериментален — прил. пробен, опитен, примерен, демонстративен …   Български синонимен речник

  • критерий — същ. мерило, мярка, мащаб, аршин, рамка, белег същ. закон, норма, правило същ. стандарт, мостра, образец, равнище, ниво същ. пробен камък …   Български синонимен речник

  • мерило — същ. мярка, мяра, критерий, мащаб, аршин същ. норма, стандарт, мостра, образец, равнище, ниво същ. пробен камък …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”